SEMINARUL TEHNIC NATIONAL AL ARBITRILOR SI TEHNICIENILOR 2019

Conform Planului anual aprobat in cadrul Adunarii Generale, au avut loc in perioada 15-17 Februarie 2019, in incinta Centrului de Excelenta in Taekwondo WT – KOGAION din Bucuresti, lucrarile Seminarului Tehnic anual.

Au confirmat un numar record de arbitri, respectiv 42, pentru proba olimpica de KYORUGI si 12 la proba neolimpica de POOMSAE. Dintre acestia, un numar de 28 au participat la initierea in procedurile specifice de arbitraj pentru probele de KYOKPA, HOSHINSUL si SPEEDKICK.

Lectori acestul Seminar au fost Matei Georgeta, Arbitru International Kyorugi, Coldea Florin arbitru international Poomsae, Silochi Florinel coordinator program Hoshinsul, Apostol Constantin, promotor al probelor de Kyokpa si Speedkick. Activitatea a fost manageriata de catre Mathe Sandor, director al Colegiului Arbitrilor si Tibichi Daniel, coordonator al Comisiei Nationale pentru proba de Poomsae, asistat de catre Deak Ferencm arbitru national de Poomsae.

Pentru exemplificare si evaluare, si-au dat concursul alaturi de acestia, sportivii lotului national.

Specialist invitat a fost Moisa Gabriela, Psihoterapeut, aceasta fiind un vechi colaborator al federatiei noastre si buna cunoscatoare a specificului ramurii de sport Taekwondo WT. In aceasta calitate a reprezentat federatia noastra la mai multe sesiuni de specialiate organizate de catre COSR (Comitetul Olimpic si Sportiv Roman), cu teme ce releva importanta psihologiei in sport.

Pe parcursul celor trei zile de lucru, participantii au fost prelucrati privind elementele de noutate intervenite in regulamentele de arbitraj, cat si asupra elmentelor ce stau la baza punctarii si sanctiunilor.

Elementele de gestica au ramas o permanenta provocare, aspect fata de care tinerii arbitri inca sovaiesc. De ramarcat este modul in care se comporta arbitrii cu experienta ce au reusit in compania sportivilor componentii ai lotului national, sa interpreteze si sa rezolve situatii dintre cele mai diverse, rutina sportivilor punandu-i la mare incercare.

Marea incercare a venit totusi dintr-o directie vitala pentru bunul mers al competitiilor viitoare, aceea a managementului competitiei. Arbitrii au intrat in contact cu noul sistem de managent de competitie si sistemul integrat de VR (Video Replay), compatibil cu standardul federatiei mondiale.

Avand in vedere ca majoritatea arbitrilor si tehnicienilor implicati in aria arbitrajului sunt persoane educate si au cunostinte in domeniul IT, acestia au reusit in timp scurt sa intelega functionalitatea sistemului si totodata sa manuiasca cu iscusinta aplicatia, materialele si echipamentul electronic specific competitiilor oficiale.

In urma evaluarii (evaluare gestica, manipulare echipamente si test scris cunostinte de specialitate), toti cei prezenti au obtinut calificative bune si foarte bune, ceea ce denota interes si speranta catre o abordare viitoare obiectiva si transparenta asociata cerintelor internationale in materie. In acelasi registru au fost evaluata si interpretata stradania arbitrilor care au aplicat pentru celelalte probe de concurs.

Pentru o mai buna apreciere si valorizare a potentialului membrilor acestor colective tehnice de arbitri si tehnicieni, dar mai ales a intelegerii nevoilor de etapa, au fost folosite 3 baterii de teste psihologice. Rezultatele au scos in evidenta aspecte promitatoare la majoritatea celor testati, insa cu trei exceptii in care au fost observate anumite deficiente. Au fost facute recomandari si asteptam ca acestea sa fie corijate punctual si individual.

Trebuie aratat ca aceste echipamente precum si software-ul au fost achizitionate exclusiv din veniturile proprii (economii) ale federatiei si contributia unor iubitori ai Taekwondo-ului WT romanesc.

Concludem prin a confirma nivelul bun de cunostinte si gradul ridicat de constiinta al membrilor colectivului de arbitri, apartinand tuturor probelor consacrate de concurs si felicitam pe toti specialistii ce s-au implicat in realizarea obiectivelor acestui Seminar.

Va transmitem salutul colectivului de arbitri, alaturi de angajamentul lor.